Cu ce te ajuta sa ramai recunoscator in vremuri grele - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cu ce te ajuta sa ramai recunoscator in vremuri grele

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Inspirational, motivational, emotional » Cu ce te ajuta sa ramai recunoscator in vremuri grele
sa ramai recunoscator - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - thanks-3615884_1920

In vremurile tulburi in care traim, este usor sa cadem prada negativitatii, ingrijorarii, disperarii din pricina informatiilor pe care le primim si a situatiilor concrete confuze de viata pe care multi dintre noi le traiesc. Televizorul, ziarele si in general sursele de informatie ne asalteaza cu informatii incarcate negativ si cand ne aflam in mijlocul lor este destul de greu sa constientizezi ca esti prins si ca nu reusesti sa gasesti iesirea.

Daca la asta adaugam situatia precara financiara la care multe familii din tara au ajuns in ultimii ani, joburile instabile sau stirile despre crime si virusuri care genereaza epidemii sau chiar pandemii iminente, iata tabloul aproape complet al exteriorului nostru, care ne omoara orice urma de incercare sa ramai pozitiv si chiar si recunoscator pentru viata ta.

Somnul ne este afectat

Ne gandim prea des la ce e mai rau, ne temem de viitor, incercam sa ne punem la adapost asa cum putem si iata cum ne indepartam de singura sansa de a ne mentine starea pozitiva: contactul cu noi insine. Daca ne aflam in haos, tot ce ne domina este frica. Frica de orice. De saracie, de boli, de insucces, de perspectiva, de a nu fi un parinte ratat, de a nu reusi sa faci cate ti-ai propus in aceasta viata, frica de moarte, frica de accidente, frica de cutremure. Societatea pare a fi condusa pe baza de frica generalizata adusa la rang de lege nationala. Cat de dificil pare sa reusesti sa iti mai asculti vocea interioara, intuitia care iti sopteste care e drumul catre bine!

Cheia pentru a-ti creste nivelul de pozitivitate si optimism este urmatorul cuvant: recunostinta.

A fi recunoscator pentru ceea ce viata iti ofera, pentru ce experimentezi, pentru ce traiesti bun in ciuda a tot ce nu ai, nu reusesti, nu traiesti asa cum ai vrea, iata una din provocarile cele mai mari ale unui om.

Recunostinta este o trasatura valoroasa in special in vremuri grele in care pare ca suntem provocati permanent sa vedem cat si cate putem duce. Parca am fi, multi dintre noi, in fata unor noi teste si examene ale vietii.

Din punct de vedere medical, s-a constatat pe esantioane reprezentative insanatosiri miraculoase si imbunatatiri considerabile ale starii pacientilor ce sufereau de diverse afectiuni si care au practicat sistematic si organizat arta de a fi recunoscatori. Ce sa faci, mai concret, va puteti intreba?

Daca ai la indemana drept ingrediente multa vointa si dorinta sincera ca macar sa incerci, vei obtine un nou „tu”, mai fericit si cu siguranta mai puternic in fata vietii si mai sanatos. Rezultatele sunt in dese cazuri miraculoase.

Citeste si: Sfaturi practice despre recunostinta: Cum sa iti inveti copilul sa fie recunoscator

Iata o mana de ajutor care iti poate fi alaturi in clipele cand cauti drumul catre liniste, bine, lumina:

Descopera pentru ce esti recunoscator.

Incepe un jurnal al recunostintei. Chiar daca cele mai bune elemente pe care le poti scrie la inceput in jurnal sunt faptul ca nu mai e infundata chiuveta sau ca masina a iesit din service mai devreme cu o zi decat era stabilit, iar acestea ti se par prea nesemnificative ca sa te obosesti sa le scrii fata de adevaratele tale probleme serioase cu care te confrunti, incearca. Daca te fortezi zilnic sa scrii cele mai mici si aparent neimportante motive pentru care poti fi recunoscator lui Dumnezeu, incet incet incepe sa ti se calmeze furtuna negativitatii. Mintea ti se antreneaza sa gaseasca ce sa scrie zilnic in jurnal, iar acest exercitiu inainte nu il faceai cu siguranta. Cand identifici permanent motivele tale de a fi pozitiv, devii mai vesel chiar daca provocarile pe care le ai de parcurs sunt tot acolo.

Vorbeste cuiva apropiat.

Spune-i un motiv pentru care esti recunoscator. Cand vorbim cu voce tare, cuvintele rostite de noi au o forta uluitoare de a ne construi realitatea si de a ne schimba starea de spirit. Alege sa vorbesti despre ceva minor pentru care esti bucuros si vei vedea cum starea ta se va schimba in bine. Practica asta in fiecare zi.

Nu iti mai pierde timpul ingrijorandu-te.

Studiile arata ca femeile se ingrijoreaza mult mai mult decat barbatii, respectiv le este teama de scenarii legate de viitor despre care nu stiu daca se vor intampla sau nu, dar sigur isi distrug starea de spirit a prezentului si uneori chiar si sanatatea. Anxietatea genereaza tulburari in sistemul cardiac, digestiv si neuro-vegetativ. Daca continui sa te ingrijorezi pe ideea drobului de sare, sigur pierzi contactul cu intuitia si vocea ta interioara si vei trai in haos mental si emotional.

Te mai poate interesa: 14 motive sa iti arati recunostinta

Citeste continuarea: 1 2

Cuvinte cheie:
Data articol: 10/03/2021