12 tehnici ca sa iti faci copilul mai mare sa astepte cu nerabdare bebelusul in familie - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

12 tehnici ca sa iti faci copilul mai mare sa astepte cu nerabdare bebelusul in familie

Sfatulparintilor » Sarcină » În timpul sarcinii » 12 tehnici ca sa iti faci copilul mai mare sa astepte cu nerabdare bebelusul in familie

Aparitia brusca a unui nou bebelus in familie poate fi o experienta dura, traumatizanta pentru primul copil, chiar daca el disimuleaza. Rutina zilnica specifica vietii lui e intrerupta si dintr-o data mami si tati sunt prea ocupati pentru a-i acorda atentie. Cel mai rau, noul venit devine instantaneu vedeta familiei, centrul atentiei tuturor. Bebelusul adorabil este marea atractie pentru mama, tata, bunici, nasi, rude, prieteni, cunostinte. Toata lumea vorbeste cu voce de copil mic, se maimutareste spre patul unde doarme nou-nascutul si face circ ca sa ii atraga atentia si sa arate parintilor ce copil minunat au facut. Copilul mai mare se poate simti pe buna dreptate dat la o parte si plin de resentimente.

 

Tinand cont de aceste reactii naturale, orice poti face ca sa pregatesti copilul mai mare pentru venirea pe lume a fratelui sau surorii sale este mai mult decat binevenit. Daca iti vei implica copilul in tot procesul sosirii unui nou membru al familiei, facandu-l ca abia sa astepte momentul, copilul va simti o mare diferenta fata de varianta in care nu este pregatit. Mai mult, se poate construi inca din fasa o relatie puternica intre frati.

Iata cateva idei simple si eficiente pe care parintii care asteapta venirea pe lume a unui nou copil le pot aplica ca sa defriseze drumul acomodarii si acceptarii a acestei noi experiente pentru primul copil. Multe din ele sunt de bun simt si firesti dar cateodata asa de repede uitam de ele, prinsi in agitatia momentului nasterii celuilalt copil. Unele pot fi idei noi pe care le puteti incerca in familie.

 

 

1. Implica copilul in marele secret al faptului ca astepti un alt copil, imediat ce ti se confirma sarcina, nu doar cand este evident ca incepi sa arati ca o femeie insarcinata. Chiar daca copilul e mic, povesteste-i despre schimbarile prin care vei trece din pricina sarcinii.

 

 

2. Cumpara copilului o carte frumos ilustrata in care el va vedea ce se petrece in corpul unei femei gravide, cum se formeaza o noua viata la oameni si cum aceasta va fi chiar fratele sau sora sa. Il pot ajuta si carti ilustrate cu pui de animalute si parintii lor.

 

 

3. Citeste-i copilului seara la culcare mici povesti in care personajele sunt copii frati sau surori, cum se ajuta intre ei, cum se joaca impreuna, cum se inteleg de bine, pentru ca la nivel subtil, prin povestiri, copilul sa deduca beneficiul pe care il va avea de la venirea pe lume a unui fratior sau surioara. Raspunde-i copilului la orice intrebare iti va pune pe durata istorisirii.

 

 

4. Incurajeaza copilul sa se gandeasca la cum va fi viata familiei dupa ce vine inca un copil nou nascut si constientizeaza-l cum rutina vietii de familie cu care este obisnuit va fi modificata dar vor aparea elemente noi care ii vor face placere. Cointereseaza copilul sa se gandeasca la unele activitati pe care el le va face, cum ar fi sa impinga carutul copilului, sa te ajute la schimbatul scutecului dandu-ti-l pe cel curat, sa ajute la imbracatul copilului alegandu-i hainutele din dulap.

Citeste continuarea: 1 2 3

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 24/07/2016