Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Totul despre alimentatia diversificata la bebelusi
alimentatia diversificata la bebelusi - sfatulparintilor.ro - Depositphotos_222792256_L
Credit foto: Depositphotos.com

Cand este momentul sa introduc bebelusului meu alimentatie solida si sa il hranesc si cu altceva in afara de lapte? Aceasta este una din cele mai comune intrebari si preocupari ale unei mamici de bebelus. Diversificarea alimentatiei copilului este pasul cel mai important in drumul transformarii lui din sugar care consuma doar lapte in omulet care incet incet ajunge sa manance ca si noi, adultii. Unii parinti se grabesc, altii din contra, insa cel mai bine este sa urmam indicatiile precise ale pediatrului cu privire la momentul optim de a-i introduce mancare solida, ce alimente, in ce ordine, in ce cantitate si cum sa fie ele alternate cu laptele de la san sau formula.

Pediatrii introduc mancarea solida la copii intre 4 si 6 luni, desi tendinta acum este ca mai devreme de 6 luni totusi sa nu fie hranit copilul cu altceva in afara de lapte. Laptele de la san sau formula ii ofera suficienti nutrienti copilului pana la 6 luni, iar sistemul sau digestiv nu este pregatit pentru altceva in afara de lapte.

Citeste si: Tabel diversificare. Alimentatia copiilor, de la nastere pana la un an, pas cu pas

De unde stiu ca bebelusul meu este pregatit pentru mancare solida?

Copilul tau iti va da semna foarte clare ca devine pregatit pentru a manca si altceva decat hrana lichida. Iata dupa ce indicii te poti uita:

  • Controlul capului. Ca sa poata manca ceva solid, evident ca el trebuie sa isi poata tina singur capul intr-o pozitie dreapta, verticala.
  • Isi pierde reflexul de a scoate mancarea afara din gura. Ca sa poata manca alimente solide, el trebuie sa nu mai foloseasca limba ca sa scoata tot ce are in gura in exterior.
  • Sa stea bine in sezut cand este sustinut. Chiar daca nu este inca pregatit sa stea intr-un scaun inalt in care se hranesc copiii, el trebuie sa fie in stare sa stea drept ca sa poata inghiti bine.
  • Sa aiba gesturi de mestecat. Gura si limba copilului se dezvolta in perfect sincron cu sistemul digestiv. Ca sa poata manca alimente solide, el trebuie sa isi impinga mancarea in interiorul gurii si sa o inghita. Pe masura ce invata sa inghita eficient, vei observa ca nu ii mai curge asa de mult scuipat din gura, desi ii ies dintii in perioada respectiva.
  • Copilul a crescut semnificativ in greutate. Multi copii devin apti sa manance solid cand si-au dublat greutatea de la nastere si au cel putin 4 luni.
  • Au pofta de mancare din ce in ce mai mare. Copilul pare ca nu se satura desi este hranit cu 8-10 portii de lapte de la san pe zi.
  • Devine curios cu privire la ce mananci tu. Copilul priveste cu interes in farfuria ta si intinde manuta ca sa prinda furculita cu ce duci tu de la farfurie spre gura.

Cum trebuie sa introduc mancarea solida?

O regula buna data de pediatri este sa incepi cu cereale de orez, intrucat nu are gluten si nu este alergen ca alte alimente. Intai, hraneste copilul la san sau da-i biberonul obisnuit de lapte. Apoi mai da-i o lingurita de cereale amestecate cu lapte de asa natura incat sa fie semilichid. Foloseste o lingurita moale cand hranesti copilul, ca sa nu ii ranesti gingiile. Incepe cu o cantitate foarte mica de cereale pe varful linguritei.

Daca copilasul nu pare prea interesat in a consuma ce este in lingurita, lasa-l sa miroasa si sa guste putin cerealele si asteapta pana cand se obisnuieste cu noutatea si cu ideea ca primeste ceva solid de mancare. Nu adauga mancare solida in biberonul copilului altfel nu va face in mintea lui conexiunea ca mancarea solida se mananca cand stai cu corpul la verticala si se mananca din lingurita.
Incepe hranindu-l astfel o data pe zi, la care masa este mai convenabil pentru tine si pentru copil, dar nu la ora la care copilul este agitat sau obosit. Este foarte posibil ca cel mic sa nu manance mult la inceput, dar da-i timp sa se obisnuiasca cu aceasta experienta. Unii bebelusi au nevoie de timp ca sa faca antrenament cu privire la ce sa faca cu acea mancare introdusa in gurita lor! Dureaza pana invata sa o mestece asa cum stie el, sa ii simta gustul, sa decida daca ii place apoi sa o inghita si nu sa o scoata afara din gura cu limba.

Abia dupa ce vezi ca s-a obisnuit cu noua sa dieta, va fi pregatit pentru 2 lingurite de cereale pe zi. Pe masura ce creste cantitatea mancata de el, creste-i gradat consistenta cerealelor si mai da-i o portie din cantitatea recomandata pe zi.

De unde stiu ca el este satul?

Apetitul copilului tau va varia de la o portie la alta, asa ca un calcul exact asupra cantitatii mancate nu este un indice suficient de bun ca el s-a saturat. In schimb, daca copilul se lasa pe spate in scaun, intoarce capul intr-o parte de la mancare, incepe sa se joace cu lingurita sau refuza sa deschida gura pentru urmatoarea portie, este semnalul sau ca probabil s-a saturat. Uneori insa un copil tine gura inchisa pentru ca nu a reusit sa inghita tot ce are in gura, deci da-i timp sa invete sa inghita.

Nu rata nici: 8 reguli de aur in diversificarea meniului bebelusului

Ii mai dau copilului lapte de la san sau formula? Daca da, cat anume?

Da, copilul tau are nevoie sa primeasca lapte de la san sau formula de lapte indicata de pediatrul sau pana cand implineste un an. Ambele variante ofera vitamine importante copilului, fier si proteine intr-o forma usoara pentru digestie. Mancarea solida nu poate inlocui nutrientii din laptele de san sau formula in primul an de viata al copilului.

Laptele necesar copilului depinde atat de varsta cat si de greutatea sa. Cel mai bine este ca foamea lui sa te ghideze. Daca copilul este mai mancacios, nu ai cum sa nu il hranesti, si la fel de bine, daca nu are apetitul din primul caz, nu ai cum sa il fortezi sa iti manance toata cantitatea de lapte numai pentru ca asa scrie in carti ca trebuie. Insa, ca un indrumar general:
Majoritatea copiilor nou nascuti mananca la 2 sau 3 ore. Ei incep cu 25-50 grame si dupa aceea portia va creste la 50-100 grame.

Dupa primele doua luni, se poate stabiliza la 6-8 biberoane in 24 de ore, fiecare de cate 100-150 grame.  Pe la 4 luni, portia va scadea la 4-5 mese de lapte a cate 170-200 grame fiecare iar la 6 luni multi copilasi vor manca 3-4 mese pe zi de cate 180-220 grame fiecare.

Chiar si dupa ce incepe alimentatia diversificata, copilul va ramane la cele 3-4 biberoane pe zi de cate 180-200 grame de lapte pana inspre implinirea varstei de un an cand poate face tranzitia spre laptele de vaca baut in cana de copii cu suport de scurgere, impreuna cu trei mese solide si gustare pe zi.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 11/04/2023