Cuvinte care vindeca. Cuvinte care ranesc. Tu pe care le folosesti cel mai des? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cuvinte care vindeca. Cuvinte care ranesc. Tu pe care le folosesti cel mai des?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cuvinte care vindeca. Cuvinte care ranesc. Tu pe care le folosesti cel mai des?
Cuvinte care vindeca

Fiecare din noi are o putere uriasa de a-i face fericiti sau nefericiti pe cei de langa noi cu vorbele pe care le rostim. De multe ori e nevoie de asa de putin ca sa insuflam incredere in copiii nostri in momente cheie…

Multi stiu asta si reusesc sa fie atenti la cuvintele prin care isi modeleaza micii omuleti.

Alteori, insa, cand nu suntem suficient de calmi, de echilibrati noi insine, aceste adevaruri din pacate tind sa fie tratate de parinti ca fiind doar teorii. Si cu toate acestea, de vrem ori nu vrem, cuvintele parintilor sunt dalti in sufletul copilului. Iar unele vorbe nu le uiti toata viata. Tu nu retii si acum vorbe care au durut din ce au zis parintii tai, vorbe de care ei nici nu isi mai amintesc? Sigur ca ulterior i-ai inteles (sau nu…), ai acceptat rational (sau nu…), ai iertat (sau nu…). Dar nu ai uitat.
Citeste si: Te iubesc! De cand n-ai mai auzit aceste cuvinte? Fii atenta la semne! Asa afli daca te iubeste sau nu!

Vorbele dor peste ani.

Fiecare din noi este in adancul fiintei sale un copil care inca are nevoie de sustinere, aprobare, iubire. Ne e dor de cuvinte simple, din suflet, care odata rostite, ne dau aripi. Nu ne saturam niciodata de ele. Cu atat mai mult e important sa constientizam necesitatea lor vitala pentru dezvoltarea armonioasa si echilibrata a micutilor nostri. Viata este plina de evenimente in care uneori o scoatem la liman numai prin folosirea sincera a cuvintelor puternice. Datorita lor creste increderea de sine, sufletul se hraneste, relatiile dintre noi devin excelente, conflictele se topesc sau oricum devin cu mult mai usor de gestionat.

Cercetarile stiintifice ale lui Rich deVos in cartea sa “Fii pozitiv” arata ca cele mai puternice cuvinte pozitive pe care le poti rosti , prezentate in ordinea descrescatoare a greutatii cu care “ies” din noi, adevarate atingeri tamaduitoare, sunt:

  1. AM GRESIT
  2. IMI PARE RAU
  3. IARTA-MA
  4. AM NEVOIE DE TINE
  5. POTI
  6. CRED IN TINE
  7. SUNT MANDRU DE TINE
  8. TE RESPECT
  9. MULTUMESC
  10. TE IUBESC

Copiii tanjesc ca cei pe care ii iubesc sa ii urmareasca, sa ii incurajeze, sa le acorde un zambet aprobator, sa le rosteasca vorbe de confirmare si de iubire.

Asa invata ca lumea in care traiesc este un loc sigur, in care se pot forma echilibrat, armonios.

Probabil ca cel mai important lucru pe care il putem spune copiilor, in afara de “te iubesc”, este “sunt mandru de tine” – mai ales daca le spunem asta in public, in fata oamenilor pe care ii admira.

Cu unele expresii putem fi de real folos copiilor nostri cand se confrunta cu dezamagiri – parte fireasca a procesului de crestere. Pentru multi tineri este foarte greu de suportat esecul in societate, iar incurajarile noastre venite in momente cheie le vor tine minte toata viata – “mi-ai fost alaturi”.

Da, este in regula sa renuntam la credinta invechita ca ni se erodeaza autoritatea parentala sau ca “i se urca la cap” copilului daca rostim aceste cuvinte puternice. Copiii intuiesc in inima lor cat bine le facem.  Sa o facem inainte de a ne reaminti ei peste ani de cuvintele noastre nerostite de care le e dor… sau sa ni le reproseze pe cele a caror amintire inca ii doare. Iar atunci poate fi prea tarziu pentru multe dintre ele, cu exceptia a doua: iarta-ma.

Te mai poate interesa si: Care sunt gandurile si cuvintele cu vibratie joasa

foto: Depositphotos.com

Data articol: 20/06/2022