Ne lasam fetele sa se machieze? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ne lasam fetele sa se machieze?

Sfatulparintilor » Școlari » Educație scolari » Ne lasam fetele sa se machieze?

Fie ca au 2-3 ani sau 18, fetele vor sa fie cochete. De cate ori nu v-ati imbracat in rochiile mamei, nu i-ati luat pantofii cu toc sau nu ati dat iama prin fardurile ei, de fiecare data cand nu era prin preajma? Dar vine o vreme cand joaca nu mai e joaca. Fetele cresc si vor machiaj de-adevaratelea. Ce facem? Le lasam sau le interzicem? Dar daca le interzicem, de unde stim ca nu se machiaza la colt de strada dupa ce pleaca de-acasa, pentru a se sterge, tot la colt de strada, cand se apropie de casa?

 

Teoria zice ca nu exista o varsta propice pentru a incepe sa te machiezi. Insa sunt psihologi care avertizeaza ca pentru unele fete machiajul inseamna un pas catre maturitate. Analizati bine situatia si nu cedati prea usor faimoaselor formule „Dar toate fetele de la scoala se machiaza” sau „Nu e corect sa nu ma lasi” etc. Daca fiica ta vrea sa se machieze doar pentru ca si celelalte colege o fac si pentru ca astfel se va face mai usor remarcata in randul baietilor, atunci ai de-a face cu niste semnale periculoase. Si daca o lasi sa se machieze ca adultii, ii poti transmite mesajul ca o lasi sa faca si alte lucruri ca adultii. Si poate nu este pregatita psihic si fizic pentru asta.

 

Deci trebuie sa le explicam la ce se expun prin machiaj. Fetele trebuie sa stie ca, desi au permisiunea de purta machiaj, n-au voie sa exagereze, ca trebuie sa-si arate adevarata varsta si, daca ies cu mamele la plimbare, sa fie usor de recunoscut cine e mama si cine-i fiica.

 

In plus, trebuie folosite cosmetice specifice varstei lor. Chimicalele din farduri nu sunt chiar sanatoase pentru tenul fetelor mai mici de 18 ani. Asa ca, daca e pregatita sa se machieze trebuie sa te asiguri ca fiica ta e pregatita si sa se demachieze. Trebuie sa-i interzici sa se duca la culcare machiata. Nu face bine nici la ten, nici la… lenjeria de pat.

 

Fetitele sub 12 ani nu au nevoie de machiaj. Poate doar un gloss si un blush specific varstei. De la 12 ani in sus se poate adauga un fard de pleoape. Intre 13 si 14 ani ii poti permite sa se dea cu mascara sau creion dermatograf. In orice caz trebuie evitata culoarea neagra, recomandate fiind tonurile de maron-cafeniu-aramiu-auriu. Si daca tot o lasi sa se machieze, ar fi bine sa-i pui la punct si o trusa proprie. Nu e indicat sa faci schimb de pensule si alte accesorii care intra in contact direct cu pielea. Trusa de farduri pentru o adolescenta nu trebuie sa fie prea incarcata: crema de fata hidratanta, pudra minerala translucida, blush trandafiriu sau de culoarea piersicii, pensule de machiaj (nu cele din cutia de farduri), pensula de sprancene, fard de pleoape in culori neutre (maron-auriu e ideal, indiferent de culoarea ochilor), mascara natural sau invizibil, gloss incolor.

 

Iata si cateva sfaturi pe care le poti da fiicei tale in ceea ce priveste machiajul:

 –        NU exagera! Machiajul trebuie sa te faca mai frumoasa, nu caraghioasa.

–        Machiajul nu e o masca! El trebuie sa fie cat mai simplu si natural.

–        Machiaza-te in lumina naturala. Lumina artificiala te poate pacali, iar cand iesi afara iti vei da seama ca ai folosit prea mult fard.

–        Ai grija la calitatea produselor! Cu siguranta nu vrei sa-ti distrugi pielea. Nu te lua dupa pret, un produs scump nu inseamna neaparat ca e bun pentru pielea ta.

–        Spala-te pe fata inainte si dupa ce te-ai machiat! Iti vei pastra astfel tenul curat si sanatos.

–        Ai grija si la coafura! Felul in care iti sta parul trebuie sa completeze machiajul. Altfel vei fi o fata frumoasa, dar cu o coafura oribila.

Data articol: 24/10/2013