Aveti grija cum mestecati! Afla ce neplaceri provoaca infulecatul - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Aveti grija cum mestecati! Afla ce neplaceri provoaca infulecatul

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Aveti grija cum mestecati! Afla ce neplaceri provoaca infulecatul

Traim de mult in secolul vitezei. Totul in jurul nostru e pe repede inainte. Nici cand vine vorba de mancare nu stam sa degustam, inghitim totul aproape fara sa mai mestecam. Iar acest lucru nu face deloc bine la silueta. Mai ales in cazul doamnelor.

Asa ca, daca talia se tot ingroasa desi ziceti ca mancati „sanatos”, asigurati-va si ca mestecati suficient de mult inainte de a lua un nou dumicat. Se pare ca aceasta este cheia flagelului mondial numit obezitate. Toata lumea infuleca.

Doua studii, unul realizat in Noua Zeelanda si altul in Japonia vin sa confirme aceasta teorie. Sa le luam pe rand.

 

In primul, realizat de cercetatori de la Universitatea din Otago (Noua Zeelanda), au fost studiate 1500 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 50 de ani. Ei au analizat relatia dintre viteza cu care au mancat femeile si indicele de masa corporala (IMC). Si au stabilit ca femeile care infulecau aveau un IMC mult mai mare decat cele care mestecau mai mult.

 

In ceea ce priveste studiul din Japonia, realizat de Universitatea din Osaka, au fost observati, in perioada 2003-2006, 3.200 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 69 de ani. Potrivit chestionarelor pe care le-au completat, 42 la suta dintre participanti au declarat ca au obiceiul de a manca repede pana cand se simt satui. Iar in urma stabilirii indicelui de masa corporala s-a ajuns la aceeasi concluzie: cei care mananca rapid au un IMC mult mai mare decat ceilalti.

 

Iata cateva recomandari pentru ca mancarea sa va dea energia de care aveti nevoie si nu kilograme in plus:

 

1. Creierului ii ia 20 de minute pentru a-si da seama ca stomacul este plin.Pentru a-l pacali, trebuie sa mestecati lent si sa faceti pauza intre primul fel si al doilea fel de mancare de la meniu.

 

2. Cu cat mestecati mai mult, cu atat va veti simti mai plin, fara sa consumati prea multa mancare. Unii experti spun ca trebuie sa mesteci fiecare dumicat de pana la 20 de ori.

 

3. Mestecatul sparge moleculule din alimente si le expune salivei, ceea ce determina inceperea procesului de digestie. Daca nu mestecati suficient, stomacul nu va primi semnalele pentru producerea sucurilor gastrice.

 

4. Daca obisnuiti sa cititi ziarul sau sa va uitati la televizor in timp ce mancati, renuntati! Creierului ii este distrasa atentia de la mancare si nu va primi semnalele de satietate.

 

5. Nu vorbiti in timp ce mancati. Odata cu alimentele vor intra in stomac si aer care va face digestia mai dificila. (Sursa: Mail Online)

 

 

Foto: dreamstime.com

Data articol: 03/12/2012