4 sfaturi pentru a reduce stresul (re)inceperii anului scolar - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

4 sfaturi pentru a reduce stresul (re)inceperii anului scolar

Sfatulparintilor » Școlari » Comportament și dezvoltare » 4 sfaturi pentru a reduce stresul (re)inceperii anului scolar

Numaratoarea inversa a inceput. Mai sunt sapte zile si copiii vostri vor incepe prima zi de scoala sau gradinita din noul an. Stresul este cu atat mai mare cu cat cei mici sunt „boboci”, fie in grupa mica, fie clasa I. Asa ca trebuie sa fiti atenti si sa-i pregatiti din timp pentru a reduce cat mai mult din emotiile unui nou inceput. Iata cateva idei:

 

 

1. Jucati-va de-a gradinita/scoala

Lasati-i pe copii sa fie educatoarea/invatatoarea, iar voi elevii. Pe masura ce ei „va invata” intrebati-i cum privesc scoala, ce inseamna pentru ei sa mearga intr-un astfel de loc si in acest fel va veti da seama ce fel de temeri au si pana in prima zi de scoala veti avea timp sa remediati problemele. Explicati-i ce reguli trebuie sa respecte intr-o institutie de invatamant astfel incat sa nu fie luati prin surprindere.

 

 

2. Reluati trezitul de dimineata

Aceast sfat se adreseaza in mare parte celor care se reintorc in salile de clasa, dar acest lucru nu inseamna ca n-ar putea fi incercat si de ceilalti. Daca cei mici au ore de dimineata ar fi bine sa incepeti deja culcatul mai devreme si trezitul de dimineata. Cateva zile sunt de ajuns ca organismul copilului sa se obisnuiasca cu noul program iar voi scapati de lungile negocieri de genul „Mai lasa-ma 5 minute!”

 

 

3. (Re)obisnuiti-i cu orarul

Copiii trebuie sa stie ca dupa ce se intorc de la scoala trebuie sa manance, sa se odihneasca putin si sa-si faca temele. Vacanta e pe sfarsite, s-au dus zilele cand nu faceau altceva decat sa se joace toata ziua. Verificati daca sunt la zi si cu temele pentru vacanta si in caz ca mai sunt restante puneti-i la lucru. Daca toate sunt in ordine, n-ar fi rau sa le dati sa citeasca cate ceva sau sa faca niste recapitulari din anul trecut.

Daca copiii vostri sunt de varsta prescolara asta nu inseamna ca n-au teme de facut la randul lor. Asezati-le in fata o carte de colorat si dati-le un timp in care sa termine lucrarea. Sau puneti-l sa sorteze cuburile de construit pe culori sau pe marime, tot intr-un timp-limita.

 

 

4. Aveti grija si de stresul vostru

Asigurati-va ca aveti tot ce va trebuie: rechizite, uniforme (daca e cazul), analize medicale si avizele de care e nevoie. Nu omiteti sa bugetati la cheltuielile lunii si fondul clasei ce urmeaza sa va fie cerut la prima sedinta cu parintii. N-ar fi rau nici sa va faceti deja o lista cu idei de mic dejun. Prima saptamana de scoala/gradinita (mai ales daca n-ai mai fost pana acum) poate fi foarte agitata, astfel incat sa nu va mai stea gandul si la ce gatiti. Veti intra in panica, iar sentimentele negative nu va fac bine nici voua, dar mai ales copiilor. (Sursa: Yahoo Shine)

Data articol: 04/09/2011