Ce sa faci daca NU poti plati facturile - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce sa faci daca NU poti plati facturile

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Ce sa faci daca NU poti plati facturile

Perioada de prosperitate in care ne interesa doar ce casa ne-am putea lua si ce am putea cumpara pentru a o mobila si utila a trecut. Astazi din ce in ce mai multi oameni se plang de faptul ca banii nu le mai ajung de la o luna la alta, asta in cazul fericit de a mai avea un job stabil. Inainte de criza, majoritatea au luat imprumuturi de la banca, iar acum ratele au crescut atat de mult incat dupa scadenta abia daca mai raman ceva banuti pentru intretinere, telefon, cablu si alte utilitati. Ce facem mai departe pentru a iesi la liman? Inainte de orice trebuie sa nu intrati in panica indiferent de cat de grava este situatia. Chiar daca credeti ca va afundati din ce in ce mai mult in datorii si ca nu mai aveti scapare, ei bine lucrurile nu stau chiar asa. Trebuie sa va puneti ordine in bugetul familial. Asta nu inseamna ca printr-un miracol toate probleme voastre se vor rezolva. Insa faptul ca va stabiliti obiective financiare si un plan de atingere a lor va vor ajuta ca pe termen lung sa deveniti sanatosi financiar.

 

Iata de unde puteti incepe:

 

1. Cereti ajutorul prietenilor si familiei. Indiferent de dorinta voastra, legitima de altfel, de a va descurca singuri, primul pas pe care trebuie sa-l faceti este sa cereti o mana de ajutor celor apropiati voua. Poate ca va vor oferi un imprumut in cazul in care sunt convinsi de dorinta voastra de a va pune banii in ordine.

 

2. Daca nu va mai puteti plati chiria discutati cu proprietarul. Nu va opriti pur si simplu din achitarea chiriei si sa nu-i mai raspundeti apoi la telefon celui care v-a dat apartamentul. Daca va confruntati cu o problema pe termen scurt cel mai bine este sa vorbiti cu el si sa-i explicati ca ati ramas fara bani pentru scurt timp. S-ar putea dovedi intelegator si sa va mai acorde o perioada de gratie.

 

3. Stabiliti-va o ordine a prioritatilor de plata. Mai intai asigurat-va ca aveti un acoperis deasupra capului si mancare, iar apoi vedeti ce va mai puteti permite cu suma ramasa. Spre exemplu factura de telefon, iesiri in oras sau haine.

 

4. Contactati-va creditorii in scris. Acest lucru presupune sa le trimiteti o scrisoare celor carora le datorati bani in care sa le propuneti o schema de inapoiere a acestora in ritmul vostru. Chiar daca acestia nu se vor dovedi prea incantati pana la urma vor trebui sa accepte, in cazul in care va dovediti a fi sincer. Chiar daca banca, spre exemplu va apela la poprire, oricum nu vor obtine decat o suma pe care v-o veti permite.

 

5. Gasiti-va un job mai bine platit sau macar inca unul la care sa lucrati cu jumatate de norma. Pana la urma aceasta este cea mai usoara cale de a va creste veniturile. Si chiar daca nu este floare la ureche trebuie macar sa incercati. Poate veti fi norocosi si veti obtine potul cel mare.

 

Trebuie sa mai retineti doua lucru foarte importante:

 

1. Nu va panicati: fiind suparati sau nervosi nu va creste in nici un caz suma de bani din portofel. Trebuie sa fiti calmi si sa faceti un plan de actiune care sa va ajute sa iesiti la suprafata.

2. Nu va asteptati ca prietenii sa va plateasca la nesfarsit datoriile. Este adevarat ca acestia va pot oferi o mana de ajutor pentru scurt timp insa nu trebuie sa credeti ca asta se va intampla la nesfarsit.

 

Foto: dreamstime.com

Data articol: 04/11/2012