Casniciile nefericite si problemele de somn merg mana in mana. Afla de ce! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Casniciile nefericite si problemele de somn merg mana in mana. Afla de ce!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Casnicie si cuplu » Casniciile nefericite si problemele de somn merg mana in mana. Afla de ce!
Casniciile nefericite - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - girl-1245773_1920

Cand cuplurile se cearta, somnul le este afectat. Unele studii arata si inversul: daca nu dorm bine, partenerii sunt predispusi certurilor. Un studiu din Minneapolis arata ca sotiile care adorm greu sunt mai morocanoase dimineata si e mai posibil sa aiba interactiune negative cu sotii lor. Ei, la randul lor, sustin ca dupa ce sotiile se framanta toata noaptea au parte de dimineti mai dificile.

 

„Nu este de mirare, fiecare am patit-o pe pielea noastra,” spune Dr. Lauren Hale profesor de medicina preventiva in Stony Brook. „Toti observam ca atunci cand nu ne-am odihnit suntem mai irascibili.”

 

Studiul a mai descoperit de asemenea si ca in zilele in care cuplurile se inteleg mai bine, au mai multe interactiuni pozitive, tind sa doarma mai putin. Dar un somn mai scurt nu inseamna neaparat ca nu este odihnitor. Datorita sentimentelor pozitive acumulate de-a lungul zilei, cuplurilor nu le mai arde de somn noaptea.

 

 

Efectele somnului asupra mariajului

In studiu au participat 35 de cupluri casatorite care au purtat senzori pentru a le monitoriza miscarile in timpul somnului timp de 10 nopti. Varsta medie a participantilor a fost de 32 de ani. In timpul zilei, cuplurile tineau un jurnal in care notau cum s-au inteles, cat de aproape s-au simtit de partener, daca au discutat despre sentimentele lor cu partenerul. Dar ei trebuiau sa noteze si aspecte negative: daca s-au simtit criticati, ignorati sau s-au certat.

Cand femeile au dormit prost, au relatat mai multe interactiuni negative cu partenerul a doua zi decat pozitive. Sotii au notat acelasi lucru. Dar in mod curios, la barbati, somnul prost nu a afectat interactiunile din cuplu.

 

 

Explicatia diferentelor intre sexe

Femeile sunt mai sensibile, reactioneaza mai rapid la un eveniment negativ sau unul pozitiv in cuplu si sunt mai comunicative in legatura cu sentimentele lor. Asa ca faptul ca probleme cu somnul afecteaza cuplul a doua zi are de-a face cu extrovertirea femeilor, pe cand barbatii tind sa isi reprime sentimentele negative.

Expertii sunt de acord: „Suntem stoici,” spune William J. Strawbridge, profesor la Institutul de Sanatate si Imbatranire din California. Intr-un studiu din 2005, Strawbridge a concluzionat ca problemle cu somnul sunt legate de insatisfactia maritala. „Este adevarat ca barbati nu vorbesc atat despre tot felul de lucruri si nu sunt sensibili la orice. Interactiunea si comunicarea sunt mai importante pentru o femeie decat pentru un barbat.”

 

In noptile ce urmeaza dupa zile notate ca pozitive, barbatii au dormit mai putin. „Pentru barbati, cand au notat ca ziua a decurs bine pentru cuplu, de multe ori au avut activitate sexuala. Nu este valabil si pentru femei,” spune Troxel.

Studii precedente au aratat ca problemele cu somnul si mariajele nefericite merg mana in mana, dar cercetatorii nu au reusit sa concluzioneze care din cele doua este cauza si care este efectul. Noul studiu demonstreaza ca dormitul prost te indispune emotional.

Trebuie sa ne amintim ca somnul este o prioritate si este important nu numai pentru a functiona bine fizic si cognitiv dar si emotional si social. (sursa: webmd.com)

Cuvinte cheie:
Data articol: 11/07/2018